1 Aralık 2017 Cuma

SAMSIRA NASIL YAPILIR? (DOĞAL TATLI)

Samsıra tarifı

 Samsıranın tarihçesi bende çok eskidir. Taaa... çocukluğumuza  dayanır. O zamanlarda  annem çoķ sık yapardı.  Hemen pekmezi susamı bir kaba alıp ocakta kavurup şip-şak  hazırlayıp ortaya koyardı. Pek de güzel olurdu. Annemin tarifinde şeker yok aslında. 
Ancak ben tarife şeker ekledim. Burdaki maksadım ağdalaşmayı kolaylaştırmak ve iyi netice almak. 
Samsıra yaparken kullandığım susam Mersin'den kendi bahçemizden tamamen doğal ve hiç bir işlem görmemiştir.  Pekmez olarak keçiboynuzu pekmezi kullandım. Pekmez de tamamen doğal.  Hiç  bir katkı maddesi yok. Çünkü  kendi ev yapımımız. 
  Siz dilerseniz üzüm pekmeziylede gayet tabi yapabilirsiniz.  
Şimdi geçelim bu nefis tatlının detaylı yapılışına;

Malzemeler 

  • 1 su bardak pekmez (keçiboynuzu)
  • 2 su bardak susam (küncü)
  • Yarım su bardak şeker 

Yapılışı 

Susam, pekmez ve şekeri tencereye alıp ocağın altını yakıyoruz.Tahta kaşık yardımıyla karıştırarak yavaş yavaş kavuruyoruz. On beş dakika kadar kavurduktan sonra karışımdan küçük bir miktar alıp soğuk suya atıyoruz.  Eğer  karışım dağılıyorsa olmamış demektir. Dağılmıyorsa işlem tamam demektir. Yani samsıramız olmuş demektir. Ocağın altını kapatıp tenceremizi yağlı kağıt serili tepsimize boşaltıyoruz. Üzerini spatula yada kaşıkla hızlı bir şekilde düzeltiyoruz.  Daha sonra bu ılık haliyle kesme işlemini yapıyoruz.  Dilediğiniz şekli vererek bıçak yardımı ile kesiyoruz. Soğuduktan sonra servis kabına alarak servis ediyoruz.

Samsıra Tarifi 

Samsıra Tarifi 


Afiyet olsun...

8 yorum:

  1. Yaa ben bunu cok seviyorum :) ama üzm yada seker pancari pekmeziyle olmazmi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzüm pekmezi ile gayet tabi olur. Güzel de olur.Ancak şeker pancarı pekmezini hiç denemedim.
      Denemek lazım.
      Sevgiler...

      Sil
  2. Çok güzel hem pratik hem kezzetli. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Aynen pratik bir tatlı.Deneyenlerin kesinlikle begeneceğini sanıyorum.
      Sevgiler...

      Sil
  3. Ne hoş bir tarif denemeli bunu kesinlikle....

    YanıtlaSil
  4. adını ilk kez duydum elinize sağlık Şenay hanım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Yüksel bey. Genel olarak Mersin taraflarında sıkça yapılan yöresel bir lezzettir.

      Sil
  5. Hemde çok hoş bir tarif. Alışkanlık da yapıyor.



    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ..

Bumerang - Yazarkafe

İzleyiciler

İzleyiciler

Translate